Valpreventie

Jaarlijks valt ongeveer één op drie mensen ouder dan 65 jaar. Er zijn verschillende oorzaken die een valpartij kunnen uitlokken: evenwichtsproblemen, een lage bloeddruk, slecht zicht, verkeerd schoeisel, onveilig gedrag en een onveilige omgeving. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe groter je kans om te vallen. Het thema van 2015 is “Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker”.


Waarom specifieke aandacht voor slaappillen?
In Vlaanderen slaapt ongeveer één derde van de 65-plussers met een slaapmiddel. Het gebruik van slaappillen voor een periode langer dan een maand kan leiden tot verschillende nadelen. Mensen die lange tijd slaappillen gebruiken voelen zich vaker moe en suf overdag en kunnen zich niet goed meer concentreren. Deze nadelen verdubbelen de kans op een valpartij. Neem je al geruime tijd slaappillen? Bespreek dan met je arts of apotheker of je dit langzaam kan afbouwen en stoppen. Een belangrijke tip om goed te slapen, is overdag zoveel mogelijk actief zijn en bewegen.


Tips en informatie

  • Bekijk hier de tips voor een veilige thuisomgeving.
  • Het spel ‘Huisje Weltevree’ geeft veel informatie en tips en kan uitgeleend of gedemonstreerd worden aan verenigingen van Opwijk door de dienst Welzijn.
  • www.valpreventie.be

  • print
  • pdf

Contact

Diensten

Welzijn
Kloosterstraat 10
1745 Opwijk

T 052 36 90 17
Contacteer ons
http://www.opwijk.b...

Contactpersoon

Lauwers Karen
T 052 36 90 17@@
Contacteer mij